Calciumsupplementen
Soms is het nodig dat iemand zuivel om één of andere reden mijdt. Zuivel is echter één van de belangrijkste calciumbronnen in onze voeding. In eerste instantie probeer je dit best via andere voedingsmiddelen op te vangen. Wanneer dat echter niet lukt, beveelt men een voedingssupplement met calcium aan. Maar hoe maak je dan de beste keuze?
STAP 1: Hoeveel elementair calcium heb je nodig op een dag?
Voor volwassenen gaat men uit van ongeveer 1g elementair calcium per dag. Hoeveel calcium je reeds binnenkrijgt via je voeding kan je berekenen via deze link. Bereken hoeveel elementair calcium je te kort komt per dag.
STAP 2: Zoek een supplement dat de hoeveelheid calcium bevat die jij te kort komt.
Let op, kies nooit hoeveelheden die groter zijn dan 500mg per inname. Ons lichaam neemt calcium efficiënter op wanneer het in hoeveelheden van maximum 500mg wordt ingenomen. Evalueer eerst welke zoutvorm gebruikt wordt. Niet elke zoutvorm bevat namelijk eenzelfde hoeveelheid elementair calcium. Hieronder staan de relatieve gehaltes weergegeven. Calciumcarbonaat en calciumcitraat hebben de voorkeur.
- Calcium carbonaat (40 % elementair calcium)
- Calcium citraat (21 % elementair calcium)
- Calcium lactaat (13 % elementair calcium)
- Calcium gluconaat (9 % elementair calcium)
Evalueer hierbij ook zeer goed hoe de hoeveelheid calcium staat weergegeven op de verpakking. "Calcium (carbonaat) 500 mg" betekent dat er 500 mg elementair calcium in het supplement zit, onder de vorm van calciumcarbonaat. "Calciumcarbonaat 500 mg" geeft aan dat er 500mg calciumcarbonaat in zit, wat overeenstemt met slechts 200 mg elementair calcium.
Wil je meer praktische oefeningen maken over de keuze van calciumsupplementen bij koemelkeiwitallergie of voedselintoleranties waarbij zuivel best vermeden wordt? Schrijf dan in voor onze Masterclass Koemelkeiwitallergie of de oplediing Voedselintoleranties & -allergieën!!!
Gerelateerde artikels
Eline Tommelein
Met Eline als lesgever heb je een echte multidomein docent te pakken. Ze legt zeer goed verbanden en is een kei in multidisciplinaire samenwerkingen. Ze brengt structuur aan in de veelheid van informatie die zorgverleners soms overspoelt en dringt snel door tot de essentie. Ze inspireert, zet aan tot actie en dit alles binnen een ontspannen, respectvolle en open sfeer.
Elke deelnemer naar huis laten gaan met praktische informatie waarmee ze onmiddellijk aan de slag kunnen, daar ga ik voor.
- 2011 – MSc Geneesmiddelontwikkeling (UGent, BE)
- 2012 – Klinische Chemie Cyclus (PAO-farmacie, NL)
- 2015 – PIAF cyclus Medicatiebeoordeling (PAO-farmacie, NL)
- 2016 – Doctor in Farmaceutische Wetenschappen (UGent, BE)
- 2018 – Erkend tabakoloog (VRGT, BE)
- 2018 – Farmacogenetica cyclus (PAO-farmacie, NL)
- 2020 – Postgraduaat Lactatiekunde (BE)