Vitamine D voor de kleintjes
De aanbeveling omtrent hoeveel vitamine D per dag je moet geven, is nog steeds onderwerp van discussie.
Het kan dus zijn dat de aanbevelingen verschillen al naargelang het land van herkomst van de geraadpleegde bron. Hieronder worden de aanbevelingen bovenop de inname van vitamine D via de voeding verduidelijkt voor België (advies Hoge Gezondheidsraad en het Belgische Centrum voor Farmacotherapeutische informatie).
- Prematuren gedurende de eerste maanden: 800 à 1000 IE (20 – 25 µg) per dag
- Zuigelingen die exclusief borstvoeding krijgen en/of een donkere huidskleur hebben: 400 à 800 IE (10 à 20 µg) per dag (richtlijnen zijn hierover zeer afwijkend)
- Zuigelingen die gedeeltelijk of exclusief kunstmelk krijgen: 400 IE (10 µg) per dag
- Vanaf de introductie van vaste voeding tot 6 jaar: 400 IE (10 µg) per dag
Hoeveel druppeltjes zijn dat?
Dat is heel erg afhankelijk van het gebruikte middel. Het meest gebruikte middel in België is het geneesmiddel D-cure: 6 druppels bevat daar 400 IE. Het voedingssupplement D-ixx wordt ook veel gebruikt: 2 druppeltjes bevat daar 400 IE.
Wat bij vergeten dosissen?
Geen zorgen, vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Dat betekent dat het lichaam reserve aanlegt wanneer men meer inneemt dan nodig. Deze reserve kan het lichaam dan aanspreken wanneer men te weinig vitamine D zou innemen.
Gerelateerde artikels
Eline Tommelein
Met Eline als lesgever heb je een echte multidomein docent te pakken. Ze legt zeer goed verbanden en is een kei in multidisciplinaire samenwerkingen. Ze brengt structuur aan in de veelheid van informatie die zorgverleners soms overspoelt en dringt snel door tot de essentie. Ze inspireert, zet aan tot actie en dit alles binnen een ontspannen, respectvolle en open sfeer.
Elke deelnemer naar huis laten gaan met praktische informatie waarmee ze onmiddellijk aan de slag kunnen, daar ga ik voor.
- 2011 – MSc Geneesmiddelontwikkeling (UGent, BE)
- 2012 – Klinische Chemie Cyclus (PAO-farmacie, NL)
- 2015 – PIAF cyclus Medicatiebeoordeling (PAO-farmacie, NL)
- 2016 – Doctor in Farmaceutische Wetenschappen (UGent, BE)
- 2018 – Erkend tabakoloog (VRGT, BE)
- 2018 – Farmacogenetica cyclus (PAO-farmacie, NL)
- 2020 – Postgraduaat Lactatiekunde (BE)