Inhalatiekracht en inhalatorkeuze
Bij het selecteren van een droogpoeder inhalator is het belangrijk rekening te houden met de inhalatiekracht van de patiënt. Een studie vergeleek hoe groot de inhalatiekracht was die patiënten met COPD bereikten doorheen drie types toestellen: de Ellipta, Breezhaler & Handihaler.
Elke droogpoederinhalator heeft een intrinsieke weerstand. Dit heeft uiteraard invloed op de hoeveelheid inhalatiekracht die een patiënt nodig heeft om doorheen het toestel te inhaleren. Inhalatoren met een lage weerstand laten toe dat de lucht makkelijker doorheen het toestel vloeit en dat patiënten zelf met minder inspanning kunnen inhaleren. Bij patiënten met COPD daalt de inhalatiekracht naarmate de ziekte vordert en de obstructie zich meer manifesteert.
Patiënten met COPD bleken het meest lucht te kunnen inhaleren (Peak Inspiratory Flow, uitgedrukt in liter/minuut) doorheen de Breezhaler® (108 ± 23), gevolgd door de Ellipta® (78 ± 15) en tenslotte de HandiHaler® (49 ± 9). Dit gold voor alle patiënten, ongeacht de ernst van hun COPD.
Let wel dat deze studie gesponserd werd door Novartis®, de producent van de Breezhaler. De originele studie kan je nalezen via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6001060/
Gerelateerde artikels
Gerelateerd
Eline Tommelein
Met Eline als lesgever heb je een echte multidomein docent te pakken. Ze legt zeer goed verbanden en is een kei in multidisciplinaire samenwerkingen. Ze brengt structuur aan in de veelheid van informatie die zorgverleners soms overspoelt en dringt snel door tot de essentie. Ze inspireert, zet aan tot actie en dit alles binnen een ontspannen, respectvolle en open sfeer.
Elke deelnemer naar huis laten gaan met praktische informatie waarmee ze onmiddellijk aan de slag kunnen, daar ga ik voor.
- 2011 – MSc Geneesmiddelontwikkeling (UGent, BE)
- 2012 – Klinische Chemie Cyclus (PAO-farmacie, NL)
- 2015 – PIAF cyclus Medicatiebeoordeling (PAO-farmacie, NL)
- 2016 – Doctor in Farmaceutische Wetenschappen (UGent, BE)
- 2018 – Erkend tabakoloog (VRGT, BE)
- 2018 – Farmacogenetica cyclus (PAO-farmacie, NL)
- 2020 – Postgraduaat Lactatiekunde (BE)