Borstvoedingsthee

Eerst en vooral: wanneer een moeder denkt melk tekort te hebben, dient dit eerst besproken worden met de vroedvrouw of lactatiekundige alvorens stappen te ondernemen.

 

Lactatiebevorderende planten

Er zijn weinig studies beschikbaar die de werking van lactatiebevorderende planten evalueren tov placebo. Planten waarvoor wetenschappelijke evidentie bestaat, zijn fenegriek, shatavari, mulanggay en mariadistel (evidentie matig).



Borstvoedingsthee

Thee is een waterig plantaftreksel. Commerciële thee, zoals deze in de typische theezakjes, bevat zeer lage hoeveelheden van de plant. Dit is sowieso onvoldoende om een lactatiebevorderend effect te hebben. Desalniettemin kan deze thee tijdens de borstvoeding toch zinvol zijn omdat de moeder op deze manier voldoende vocht inneemt. Het geeft bovendien een andere smaak aan het water waardoor het een welkome afwisseling kan zijn.



Venkel- en anijsthee

Deze thee bevat estragol, trans-anethol en d-carvon, natuurlijk genotoxische carcinogenen (vooral thv de lever). Voor trans-anethol en d-carvon zijn data beschikbaar en blijkt blootstelling via de moedermelk verwaarloosbaar. Voor estragol zijn geen data beschikbaar. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) raadt daarom venkelolie en -thee reeds lang af voor kinderen onder 4 jaar. Gezien het theoretisch risico dat inname door de moeder kan leiden tot aanwezigheid in de moedermelk, worden ze *bij voorbaat afgeraden* bij vrouwen die borstvoeding geven.

Nuancering: “bij voorbaat afgeraden” betekent niet dat de inname gevaarlijk is voor het kind. Men neemt deze beslissing gezien de onzekerheden over de hoeveelheden die via thee en andere voedingsmiddelen kunnen ingenomen worden. Zo is het onduidelijk hoe de thee bereid wordt, hoeveel thee gebruikt wordt, hoeveel koppen ingenomen worden en/of nog andere estragol-bevattende producten gegeten worden. Bij de risico-analyse ging men uit van maximale blootstelling (i.e. 1 liter per dag). Indien een moeder minder dan deze hoeveelheid dronk, hoeft zij zich geen zorgen te maken, maar kan u als zorgverlener best aanraden om voortaan een ander water met eventueel een smaak te kiezen. De cijfers doen wel vermoeden dat, wanneer de moeder af en toe (bijvoorbeeld 2 keer per week) een kopje van deze thee drinkt omwille van de dermate aangename smaak, dit geen probleem vormt.

Gerelateerde artikels

Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee
Borstvoedingsthee