Het opsteken van een suppo: praktische handleiding
Een suppo of zetpil is een veelvoorkomende toedieningsvorm van medicatie bij jonge kinderen. Hieronder wordt een stapsgewijze uitleg gegeven hoe u dit als zorgverlener het best kan aanraden aan ouders.
1. De handen wassen.
2. Ofwel de baby op diens rug leggen en de beentjes omhoog tillen, ofwel de baby op diens zij leggen met één beentje omhoog.
Sommige baby's kunnen erg tegenstribbelen. Het is belangrijk om de beentjes goed vast te houden. Eventueel kan hulp gevraagd worden aan een tweede persoon om de baby in de correcte positie vast te houden.
3. Goed kijken waar de anus van de baby is, alsook waar de puntige en de vlakke kant van de suppo zijn.
4. De helft van de suppo kan eventueel nat gemaakt worden met koud water om het inbrengen te vergemakkelijken. Let op: vettige substanties zoals een olie of crème, mogen in geen geval gebruikt worden.
5. De zetpil inbrengen met het puntige of vlakke uiteinde in de anus van de baby.
- Wanneer de puntige kant eerst wordt ingebracht, kan het nodig zijn om met de vingertop de anus binnen te gaan zodat de suppo voldoende diep zit.
- Wanneer de vlakke kant eerst wordt ingebracht, wordt een 'aanzuigend effect' gecreëerd en is het niet nodig om de suppo alsnog verder naar binnen te duwen.
6. De billetjes van het kindje even bij elkaar houden.
Enkele tips:
➡️ De suppo wordt best pas uit de verpakking gehaald vlak voordat deze ingebracht wordt.
➡️ Wanneer de zetpil terug uit de anus van de baby komt, kan deze nogmaals ingebracht worden waarna zacht met de vinger tegen de anus geduwd kan worden om het heroptreden te voorkomen.
➡️ De suppo wordt indien mogelijk na een ontlasting ingebracht.
Te vermijden:
➡️ Als er weerstand gevoeld wordt bij het inbrengen van de suppo, is het niet aangewezen om harder te duwen. Er kan immers een obstructie aanwezig zijn.
➡️ Wanneer de suppo na korte tijd weer uit de anus komt, mag men geen nieuwe zetpil inbrengen. Een deel van het geneesmiddel in de eerste suppo is dan mogelijks al vrijgekomen in de darm en opgenomen. In combinatie met een nieuwe kan dit een overdosis geven.
Gerelateerde artikels
Eline Tommelein
Met Eline als lesgever heb je een echte multidomein docent te pakken. Ze legt zeer goed verbanden en is een kei in multidisciplinaire samenwerkingen. Ze brengt structuur aan in de veelheid van informatie die zorgverleners soms overspoelt en dringt snel door tot de essentie. Ze inspireert, zet aan tot actie en dit alles binnen een ontspannen, respectvolle en open sfeer.
Elke deelnemer naar huis laten gaan met praktische informatie waarmee ze onmiddellijk aan de slag kunnen, daar ga ik voor.
- 2011 – MSc Geneesmiddelontwikkeling (UGent, BE)
- 2012 – Klinische Chemie Cyclus (PAO-farmacie, NL)
- 2015 – PIAF cyclus Medicatiebeoordeling (PAO-farmacie, NL)
- 2016 – Doctor in Farmaceutische Wetenschappen (UGent, BE)
- 2018 – Erkend tabakoloog (VRGT, BE)
- 2018 – Farmacogenetica cyclus (PAO-farmacie, NL)
- 2020 – Postgraduaat Lactatiekunde (BE)