Bezorgdheden ivm fyto-oestregenen in kunstmelk op basis van soja

Wat zijn fyto-oestrogenen

De term ‘fyto-oestrogenen’ is een verzamelnaam voor een groep stoffen die planten aanmaken die net als het vrouwelijk hormoon oestrogeen affiniteit hebben voor de oestrogeenreceptor. Men schat in dat er meer dan 100 verschillende structuren bestaan.

Fyto-oestrogenen in kunstmelk

De aanwezigheid van fyto-oestrogenen in kunstmelk op basis van soja-eiwitten werd gedurende een tijd vaak aangehaald als bezorgdheid. De fyto-oestrogenen zouden interfereren met de ontwikkeling en vooral dan met de ontwikkeling van het reproductiesysteem. Sommige studies claimden zelfs masculinisatie van vrouwelijke baby’s door het gebruik van kunstmelk op basis van soja-eiwitten. De JAMA publiceerde een studie die een cohort van bijna 1000 kinderen opvolgde gedurende 30 jaar. De kinderen kregen exclusief kunstmelk op basis van soja-eiwitten. Ze concludeerden dat er geen enkel verschil bestond in algemene gezondheidsuitkomsten of reproductieve uitkomsten ten opzichte van kinderen die kunstmelk kregen op basis van koemelkeiwitten. Andere studies bevestigden dat, en concludeerden dat er geen duidelijke evidentie bestaat dat soja-eiwitten interfereren met de menselijke ontwikkeling, de reproductie of de endocriene functie.

Referenties

  • Strom B.L., Schinnar R., Ziegler E.E., e.a. Exposure to soy-based formula in infancy and endocrinological and reproductive outcomes in young adulthood. J Am Med Assoc Published Online First: 2001.
  • Bhatia J., Greer F. Use of Soy Protein-Based Formulas in Infant Feeding. Pediatrics Published Online First: 2008.