Flesvoeding en kunstmelk: basisopleiding voor zorgverleners

Op het moment dat borstvoeding om een of andere reden niet (meer) mogelijk is, is flesvoeding met moedermelk of kunstmelk een alternatief. Een juiste keuze van het type kunstmelk, een correcte bereidingswijze en een onderbouwde keuze van alle materialen, zijn van groot belang om een optimale groei en ontwikkeling van de zuigeling te vrijwaren. MediCourse biedt een strikt onafhankelijke opleiding aan die dieper ingaat op flesvoeding voor zuigelingen en jonge kinderen.

Specifieke inhoud van de opleiding

In deel 1 behandelen we de inhoudsstoffen die gebruikt worden in flesvoeding. Dit omvat eerst de eiwitten (wei, caseïne, plantaardig vs. dierlijk), waarbij we uitgebreid ingaan op de plaats van eiwithydrolysatie. Vervolgens nemen we de koolhydraatfractie onder de loep, waarbij we het gebruik van lactose, maltodextrine en zetmeel bespreken. We gaan ook dieper in op de onverteerbare koolhdyraten zoals de prebiotica en de indikkingsmiddelen. Ten slotte bespreken we nog de vetten, waarbij we vooral de rol van beta-palmitaat en de omega-3-vetzuren bespreken. We sluiten deel 1 af door op basis van een kunstmelketiket de kwaliteit van een kunstmelk in te schatten alsook af leren afleiden voor wleke indicatie deze op de markt gebracht wordt.

In deel 2 verdiepen we ons in het ‘werken’ met flesvoeding. Dit omvat de omschakeling van borst- naar flesvoeding, van melk naar vaste voeding, maar evenzeer de bereiding van flesvoeding (waterkeuze, schudden/rollen, temperatuur enz). Vervolgens evalueren we de evidentie voor het aanpassen van inhoudsstoffen in het kader van specifieke pathologieën zoals reflux, koemelkeiwitallergie, premature geboorte, lactose-intolerantie, gastro-enteritis en meer.

Ook de keuze van flessen en spenen is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van het kind, en in deel 3 zullen we dan ook deze keuzes grondig bekijken. Verschillende materialen voor babyflessen en spenen komen aan bod, zoals glas, plastic, silicone en roestvrij staal, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Leerdoelen en onderwijsvorm

Na het voltooien van deze opleiding zal je zelfverzekerd voedingsproblemen kunnen evalueren en ouders ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen van evenwichtige voedingsgewoonten voor hun kleintjes. Je zal ook in staat zijn om een correct verwachtingspatroon te scheppen, mythes te ontkrachten en praktische oplossingen te bedenken voor voedingsgerelateerde vragen of -problemen.

Deze opleiding wordt zowel live als in online vorm aangeboden. In beide formats staat interactie centraal, zowel met de docenten als tussen de deelnemers onderling. We gebruiken daarvoor polls en quizzes, discussiesessies, videomateriaal en zo meer. In het online format maken we ook gebruik van break-out rooms waarbinnen je in kleine groepjes met casusses aan de slag gaat.

Details van de opleiding

Duur:
5 uur
Doelgroep:
Apotheker, Arts, Diëtist, Lactatiekundige, Osteopaat, Vroedvrouw
Accreditatie:
Apothekers (10 punten), Vroedvrouwen, Diëtisten, Osteopaten (elk 5 vormingsuren), huisartsen, pediaters
Docent:
Eline Tommelein
Prijs:
  1. Deelnemen aan de opleiding door MediCourse georganiseerd: €245, excl BTW
  2. Deelnemen aan de opleiding door MediCourse georganiseerd met KMO-portefeuille: €171,5, excl BTW
  3. Zelf deze opleiding organiseren: €1500, excl BTW
  4. Zelf deze opleiding organiseren met gebruik van de KMO-portefeuille: €1050, excl BTW

Maak je keuze uit volgende momenten

Momenteel zijn van deze opleiding/workshop geen momenten ingepland. Contacteer ons indien u deze opleiding graag zelf wenst te organiseren of indien u wil geïnformeerd worden wanneer wij deze weer organiseren.