De diagnose en behandeling van spruw bij borstvoeding

Spruw is een veelvoorkomende schimmelinfectie, veroorzaakt door Candida albicans, die zowel bij de  moeder  als  bij  de  zuigeling  kan optreden. Candida albicans is een commensaal en dus sowieso aanwezig op de huid en in de omgeving. Deze schimmel ontwikkelt zich vooral goed in vochtige en warme lichaamszones, zoals in de mond of op de tepel. In sommige omstandigheden zorgt dit voor een infectie. Bij pijnlijke of beschadigde tepels zijn moeders hier meer vatbaar voor, maar ook het veelvuldige gebruik van antibiotica stimuleert de groei.

In deze lezing geven we verdere toelichting over hoe je spruw kan diagnosticeren en met welke aandoeningen je goed moet differentiëren. We bespreken ook de verschillen tussen de internationale richtlijnen. We gaan vervolgens over naar de behandeling van de spruw. Ook hier starten we met een overzicht van de internationale en lokale richtlijnen. We zoomen in op discrepanties en bespreken op basis van de literatuur mogelijke opties.

We sluiten de lezing af met een overzicht van de alternatieve therapieën die soms aanbevolen worden zoals gentiaanviolet, kokosolie en allerhande essentiële olieën. We werpen er een wetenschappelijke blik op en bespreken de plek van deze producten in de praktijk.

Details van de lezing

Duur:
45 min à 1 uur
Doelgroep:
Apotheker, Arts, Lactatiekundige, Vroedvrouw
Docent:
Eline Tommelein
Prijs:

Lezingen worden gefactureerd aan €150 per uur (excl BTW en verplaatsingsvergoeding voor de spreker).

Maak je keuze uit volgende momenten

Momenteel zijn van deze opleiding/workshop geen momenten ingepland. Contacteer ons indien u deze opleiding graag zelf wenst te organiseren of indien u wil geïnformeerd worden wanneer wij deze weer organiseren.

Gerelateerd

ma 12.06.23 - 09:30
Tablot, Gent
Flesvoeding: basisopleiding

Theorie en praktijk: ma 12 juni om 09u30, op locatie tot 16u. Een lichte lunch is inbegrepen.

ma 12.06.23 - 17:00
Tablot, Gent
Flesvoeding: casuïstiek

Praktijkworkshop: ma 12 juni om 17u, op locatie tot 20u. Een lichte avondmaaltijd is inbegrepen.

Nog 7 plaatsen beschikbaar