De diagnose en behandeling van spruw bij borstvoeding
Spruw is een veelvoorkomende schimmelinfectie, veroorzaakt door Candida albicans, die zowel bij de moeder als bij de zuigeling kan optreden. Candida albicans is een commensaal en dus sowieso aanwezig op de huid en in de omgeving. Deze schimmel ontwikkelt zich vooral goed in vochtige en warme lichaamszones, zoals in de mond of op de tepel. In sommige omstandigheden zorgt dit voor een infectie. Bij pijnlijke of beschadigde tepels zijn moeders hier meer vatbaar voor, maar ook het veelvuldige gebruik van antibiotica stimuleert de groei.
In deze lezing geven we verdere toelichting over hoe je spruw kan diagnosticeren en met welke aandoeningen je goed moet differentiëren. We bespreken ook de verschillen tussen de internationale richtlijnen. We gaan vervolgens over naar de behandeling van de spruw. Ook hier starten we met een overzicht van de internationale en lokale richtlijnen. We zoomen in op discrepanties en bespreken op basis van de literatuur mogelijke opties.
We sluiten de lezing af met een overzicht van de alternatieve therapieën die soms aanbevolen worden zoals gentiaanviolet, kokosolie en allerhande essentiële olieën. We werpen er een wetenschappelijke blik op en bespreken de plek van deze producten in de praktijk.
Details van de lezing
- Duur:
- 45 min à 1 uur
- Doelgroep:
- Apotheker, Arts, Lactatiekundige, Vroedvrouw
- Docent:
- Eline Tommelein
- Prijs:
-
Lezingen worden gefactureerd aan €150 per uur (excl BTW en verplaatsingsvergoeding voor de spreker).
Maak je keuze uit volgende momenten
Momenteel zijn van deze opleiding/workshop geen momenten ingepland. Contacteer ons indien u deze opleiding graag zelf wenst te organiseren of indien u wil geïnformeerd worden wanneer wij deze weer organiseren.
Eline Tommelein
Met Eline als lesgever heb je een echte multidomein docent te pakken. Ze legt zeer goed verbanden en is een kei in multidisciplinaire samenwerkingen. Ze brengt structuur aan in de veelheid van informatie die zorgverleners soms overspoelt en dringt snel door tot de essentie. Ze inspireert, zet aan tot actie en dit alles binnen een ontspannen, respectvolle en open sfeer.
Elke deelnemer naar huis laten gaan met praktische informatie waarmee ze onmiddellijk aan de slag kunnen, daar ga ik voor.
- 2011 – MSc Geneesmiddelontwikkeling (UGent, BE)
- 2012 – Klinische Chemie Cyclus (PAO-farmacie, NL)
- 2015 – PIAF cyclus Medicatiebeoordeling (PAO-farmacie, NL)
- 2016 – Doctor in Farmaceutische Wetenschappen (UGent, BE)
- 2018 – Erkend tabakoloog (VRGT, BE)
- 2018 – Farmacogenetica cyclus (PAO-farmacie, NL)
- 2020 – Postgraduaat Lactatiekunde (BE)