Biologische slaap bij baby's en peuters - Basisopleiding voor zorgverleners

"Die slaapt als een baby" - een gezegde dat we allemaal kennen. Maar hoe slapen baby's eigenlijk echt?

De meeste opleidingen over babyslaap zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van tientallen jaren geleden, en een outdated slaapmodel. Het duurt meestal jaren vooraleer wetenschappelijk onderzoek ook vertaald wordt naar richtlijnen en advies dat bij de patient of ouder terecht komt. Met deze unieke en revolutionaire opleiding, gebaseerd op onderzoek van internationale koplopers in antropologie, babyslaap, pediatrie, infant mental health en nog veel meer, brengen we het meest recente onderzoek direct tot bij jou.

Specifieke inhoud van de opleiding

Onder leiding van onze deskunde docente Anouk Van Nuffel, verdiep je je in de wereld van de slaap bij kleine kinderen. De opleiding bestaat uit twee delen, die je een diepgaand inzicht geven in de fysiologie van slaap bij baby's en hoe je werkelijke slaapproblemen kan aanpakken.

In Deel 1 duiken we in wetenschappelijke studies die aantonen hoe baby's werkelijk slapen. Hier leer je alles over de slaapcycli van baby's, slaapbehoeften op verschillende leeftijden en welke condities nodig zijn voor slaap. We bekijken slaap ook vanuit een antropologisch perspectief, waarbij we de traditionele visie op slaap vergelijken met het moderne westerse slaapmodel. Je zult versteld staan van de inzichten over de mismatch tussen wat we verwachten van baby's en hun natuurlijke behoeftes en slaappatronen.

In Deel 2 gaan we dieper in op slaapproblemen. We helpen je als zorgverlener te differentiëren tussen werkelijke slaapproblemen en gepercipieerde problemen, die vaak worden veroorzaakt door onrealistische slaapverwachtingen. Deze kennis is cruciaal om ouders te begeleiden bij het begrijpen van de realiteit van baby's hun slaapgedrag. We kijken ook met een kritische blik naar de wetenschap achter verschillende bestaande oplossingen (evidence-based slaapinterventies), en waarom je als zorgverleners met sommige van deze interventies voorzichtig moet zijn. Uiteindelijk wordt er een holistisch en vernieuwend slaapmodel gepresenteerd.

Je leert hier niet alleen de theorie, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen in de praktijk. We voorzien je van concrete basistools en strategieën om ouders te ondersteunen bij slaapproblemen. We bieden ook de ruimte voor een inspirerend ronde tafel gesprek tussen deelnemers, waar ervaringen kunnen gedeeld worden en je samen kan brainstormen over effectieve interventies en oplossingen voor veelvoorkomende slaapproblemen. Je leert door te verwijzen naar andere zorgverleners wanneer dit nodig blijkt.

Al onze lessen zijn gebaseerd op recente en betrouwbare wetenschappelijke onderzoeken. We bieden geen quick fixes, maar werken met diepgaande kennis om duurzame oplossingen te vinden.

Leerdoelen en onderwijsvorm

Na het voltooien van deze opleiding zal je zelfverzekerd slaapproblemen kunnen evalueren en ouders ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten voor hun kleintjes. Je zal ook in staat zijn om een correct verwachtingspatroon te scheppen, mythes onderbouwd te ontkrachten en zo meer harmonie terug te brengen in bedtijdroutines voor de gezinnen die je helpt.

Deze opleiding wordt zowel live als in online vorm aangeboden. In beide formats staat interactie centraal, zowel met de docenten als tussen de deelnemers onderling. We gebruiken daarvoor polls en quizzes, discussiesessies, videomateriaal en zo meer. In het online format krijg je twee weken voor aanvang van de opleiding videomateriaal ter beschikking dat je doorneemt voor de live online sessies. Tijdens die sessies maken we - naast nog wat extra theorie - ook gebruik van break-out rooms waarbinnen je in kleine groepjes met casusses aan de slag gaat. Het videomateriaal wordt zowel voor de live als de online vorm gedurende 6 maanden ter beschikking gesteld.

Let op: Deze opleiding is geen slaapcertificatie maar een basisopleiding om jou te helpen jonge ouders correct te informeren & te ondersteunen of door te verwijzen wanneer ze bij jou terechtkomen met vragen en twijfels.

Voor wie?

Elke zorgverlener die regelmatig in contact komt met jonge ouders: pediaters, huisartsen, vroedvrouwen, diëtisten, lactatiekundigen, osteopaten, kraamverzorgers, doula's,... kan intekenen op deze opleiding.

Wat nu?

Wil jij als zorgverlener je kennis over slaap bij baby's naar een hoger niveau tillen? Ben je gefascineerd door de complexiteit van het onderwerp en wil je jouw kennis  om ouders te ondersteunen bij slaapproblemen vergroten? Wacht dan niet langer en schrijf je hieronder in voor onze opleiding over slaap bij baby's en peuters!

Details van de opleiding

Duur:
5 uur
Accreditatie:
Vroedvrouwen, Diëtisten, Osteopaten (elk 5 vormingsuren), huisartsen, pediaters
Docent:
Anouk Van Nuffel
Prijs:
  1. Deelnemen aan de live opleiding door MediCourse georganiseerd: LIVE: €395, excl BTW - ONLINE: €345, excl BTW
  2. Deelnemen aan de opleiding door MediCourse georganiseerd met KMO-portefeuille: LIVE: €276,5, excl BTW - ONLINE: €241,7, excl BTW
  3. Zelf deze opleiding organiseren: €2500, excl BTW
  4. Zelf deze opleiding organiseren met gebruik van de KMO-portefeuille: €1750, excl BTW

Maak je keuze uit volgende momenten

Momenteel zijn van deze opleiding/workshop geen momenten ingepland. Contacteer ons indien u deze opleiding graag zelf wenst te organiseren of indien u wil geïnformeerd worden wanneer wij deze weer organiseren.