Geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap

Meer dan tachtig procent van de vrouwen neemt tijdens de zwangerschap geneesmiddelen in. Hierbij bestaat altijd een risico dat het geneesmiddel ook bij de baby terecht komt. Het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap vereist daarom extra kennis van farmacokinetische (FK) en farmacodynamische (FD) processen tijdens deze periode.

Deel 1: Theoretische achtergrond
We starten de opleiding met een grondige herhaling van alle farmacokinetische processen die een rol spelen bij het evalueren van de veiligheid van geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap. We overlopen ook een aantal specifieke parameters die van belang zijn om de diffusie over de placentale barrière te kunnen inschatten. Dit zijn onder andere pKa, lipofiliciteit en moleculair gewicht. Alle theorie wordt onmiddellijk geïllustreerd met praktijkvoorbeelden.  

Deel 2: Praktische toepassingen
In het tweede deel gaan de deelnemers zelf aan de slag om het gebruik en veiligheid van verschillende geneesmiddelen te evalueren. De focus ligt hierbij op geneesmiddelen die vaak (in zelfzorg) gebruikt worden. Dit zijn onder andere geneesmiddelen bij pijn, verkoudheden, infecties enz.  

Details van de workshop

Duur:
5 uur
Doelgroep:
Apotheker, Arts, Vroedvrouw
Accreditatie:
Apothekers (10 punten), Arts, Vroedvrouwen (elk 5 vormingsuren)
Docent:
Eline Tommelein
Prijs:
  1. Deelnemen aan een workshop door MediCourse georganiseerd: €105, excl BTW
  2. Deelnemen aan een workshop door MediCourse georganiseerd met KMO-portefeuille: €73,5, excl BTW
  3. Zelf deze workshop organiseren: €675, excl BTW
  4. Zelf deze workshop organiseren met gebruik van de KMO-portefeuille: €472,5, excl BTW

Maak je keuze uit volgende momenten

Momenteel zijn van deze opleiding/workshop geen momenten ingepland. Contacteer ons indien u deze opleiding graag zelf wenst te organiseren of indien u wil geïnformeerd worden wanneer wij deze weer organiseren.