Stoppen met roken

Rokers zijn meestal afhankelijk van het roken. Die afhankelijkheid is zowel fysiek, psychologisch als gedragsmatig. Stoppen met roken is daarom niet altijd eenvoudig. Bij rookstop is het belangrijk dat alle zorgverleners die in contact staan met de patiënt actief de rookstop ondersteunen vanuit hun eigen expertise. We oefenen alle theorie in aan de hand van casussen en bekijken hoe elke zorgverlener deze technieken in zijn eigen praktijk kan toepassen. Deze opleiding bestaat uit 3 delen.

Deel 1: Gedrag & Gedragsverandering
Roken is een gedrag. Om te stoppen met roken is het voor de zorgverlener daarom interessant te begrijpen waar dit gedrag vandaan komt en hoe gedragsverandering kan gestimuleerd of ondersteund worden.

Deel 2: Niet-farmacologische hulpmiddelen bij rookstop
Niet iedereen heeft farmacologische middelen nodig om te stoppen met roken. We evalueren de evidentie van andere methodieken zoals motivational interviewing en groepstherapie. Aan de hand van casuïstiek oefenen we op motivational interviewing en groepstherapie.

Deel 3: Farmacologische hulpmiddelen bij rookstop
Om de ontwenningsverschijnselen bij rookstop tegen te gaan, kunnen farmacologische hulpmiddelen gebruikt worden. In dit deel overlopen we de verschillende opties, de evidentie en welk hulpmiddel voor welke patiënt de beste keuze is. Dit oefenen we vervolgens in via casussen.

Details van de opleiding

Duur:
5 uur
Doelgroep:
Apotheker, Arts, Kinesitherapeut, Verpleegkundige, Vroedvrouw
Accreditatie:
Apothekers (10 punten), Arts, Verpleegkundige, Kinesist, Vroedvrouwen, Osteopaten, Lactatiekundige (elk 5 vormingsuren)
Docent:
Eline Tommelein
Prijs:
  1. Deelnemen aan een opleiding door MediCourse georganiseerd: €195, excl BTW
  2. Deelnemen aan een opleiding door MediCourse georganiseerd met KMO-portefeuille: €136,5, excl BTW
  3. Zelf deze opleiding organiseren: €1250, excl BTW
  4. Zelf deze opleiding organiseren met gebruik van de KMO-portefeuille: €875, excl BTW

Maak je keuze uit volgende momenten

Momenteel zijn van deze opleiding/workshop geen momenten ingepland. Contacteer ons indien u deze opleiding graag zelf wenst te organiseren of indien u wil geïnformeerd worden wanneer wij deze weer organiseren.